Ana içeriğe atla

Işık Hızı Nedir?

Einstein'in genel izafiyet teorisinin çıkarımlarından biri de evrende herhangi bir cismin ulaşabileceği maksimum hızın ışık hızını aşamayacağıdır. Dünyanın en hızlı süper sonik uçakları, hatta bunların yüzlerce kat hızlısı dahi ışık hızını geçemezler. Işık hızı tüm hızların en son limitidir. Ortama bağlı olarak ışık hızı değişim gösterir. 


Boşlukta Işık Hızı

Işık bir ortamdan diğerine girdiğinde hızı değişir. Işığın bir ortamdaki hızının yükselmesi veya düşmesinde en büyük rolü oynayan şey "kırılma indisi"'dir. Bununla birlikte boşlukta ışık hızı maksimum seviyededir. Sadece ışık değil, tüm görünen ve görünmeyen elektromanyetik dalgalar boşlukta ışık hızında yol alırlar.

Boşluktaki ışık hızı 299.792.458 m/s 'dir. Liselerde bu kadar küsüratlı verilmese de ışığın gerçek hızı bu değerdedir. Hesaplama kolaylığı açısından standart şekilde verilir. En yaygın kullanım 3x108 m/s'dir. Bu değer saatte 670.616.629,38 metredir. Benzer şekilde kilometre cinsinden 1.079.252.848,8 km/sa 'dir.

Işık hızı c harfiyle temsil edilir. Modern fizikte Einstein E=mc2 formülüyle ışık hızını ölümsüzleştirmiştir. Saniyede 300.000 km hız güneş sisteminde yolculuk etmek için iyi bir mesafedir. Işık hızını anlamak ve ilginçliğini daha iyi kavramak için şu örneği verebiliriz. Güneşin ışığının dünyaya ulaşması 8,3 dakika sürer. En yakın yıldızdan ise 3 veya 4 senede dünyaya ulaşır. Yıldızların ne kadar uzakta olduğunu siz düşünün. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Levhalar ve Levha Tektoniği

Başlangıçta tüm kıtaların Pangea adında tek bir kıta olduğu, sonradan parçalanıp dağılarak zamanla günümüzdeki yerlerine ulaştığı görüşüne dayanan kıtaların kayması kuramını aslında 1912'de bir meteorolog olan Alman bilim adamı Alfred Wegener ortaya attı.

Gezegenlerin Türkçe Adları

Vâr oluştan bu yana, tüm kişioğlunuñ (insanoğlunuñ) ilgisiñi çekmiştir gökyüzü. Eski kişiler de gökyüzünde erişilmez olan dahası kimi oğur (zaman) tapındıkları bu nesnelere adlar takmışlardır. Öyle ki, “güneş, ay, yıldız” gibi bir takım gök nesneleriniñ adları töz (temel) sözcükler olarak taplanır (kabūl edilir).

REYHANLI AŞİRETİ BOYBEYİ MURSELOĞLU HAYDAR BEY'İN AFFI VE MARAŞ'A İSKANI Ö

Teşkilatçı bir yapıya sahip olan Maraş Valisi Kalender Paşa, bölgesindeki Türkmen Aşiretlerini kendi aralarında örgütleyerek hem aralarındaki anlaşmazlıkları asgariye indiriyor hem de bölgede kendi gücünü ortaya koyuyordu.