Ana içeriğe atla

Güneş Sistemi Mars Dünya ve Venüs

Merhaba sevgili arkadaşlar bugün genel kültür olması amacıyla güneş sistemine kısaca bir göz atacağız.


Güneş sistemi 8 tane gezegenden oluşmaktadır bu gezegenlerin 4 tanesi gaz ve 4 tanesi de sert materyallerden oluşmak üzere 8 tane gezegen bulunmaktadır. Bu gezegenlerden 3'ü yaşanılabilir kuşakta yer almaktadır dünya ise bu yaşanılabilir kuşağın tam ortasında yer almaktadır.

Venüs bu sınırın ilk başlangıcındadır mars ise bu sınırım en dışında olan gezegendir. Venüs 400 santigrat derece ile kurşunu eritebilecek kadar  fazla sıcaklıklara sahipken Mars ise tabiri caizse donuyor...

Dünya ise kutuplarında buzlar ile suyun sıvı halde buluna bileceği bir kuşakta yer almaktadır bunun nedeni bulunduğu yerin dışında atmosferinde bulunan gazların ve Manyetosfere sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

Belki düşünebilirsiniz venüs dünyaya yakın olduğu için belki de bu kadar sıcaktır. Mars ise uzak olduğu için; Buna tam olarak böyle nitelendiremeyiz. Çünkü Venüs gezegeni boyutu Mars'a göre büyük olması bünyesinde bulunan atmosferi tutmasından kaynaklanmaktadır ve bu atmosferin bileşeni güneşten gelen sıcaklıkları tutuyor olmasıdır. tıpkı bir baddaniye gibi.

Mars ise bir manyetosfere sahip olmaması nedeniyle ve cüssesinin bulunduVenüs ise doğru yerde farklı kütlede olmasından ötürü bu tür sıcaklıklarla boğuşmaktadır.

Dünya ise hem doğru konumda hemde doğru kütlede olması nedeniyle bugün ki atmosfere ve manyetosfere sahiptir.

Bugün ki yazım bu kadar arkadaşlar bir sonra ki yazımız için bizi takip etmeye devam edin.

Emrah Dedeoğlu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Levhalar ve Levha Tektoniği

Başlangıçta tüm kıtaların Pangea adında tek bir kıta olduğu, sonradan parçalanıp dağılarak zamanla günümüzdeki yerlerine ulaştığı görüşüne dayanan kıtaların kayması kuramını aslında 1912'de bir meteorolog olan Alman bilim adamı Alfred Wegener ortaya attı.

Gezegenlerin Türkçe Adları

Vâr oluştan bu yana, tüm kişioğlunuñ (insanoğlunuñ) ilgisiñi çekmiştir gökyüzü. Eski kişiler de gökyüzünde erişilmez olan dahası kimi oğur (zaman) tapındıkları bu nesnelere adlar takmışlardır. Öyle ki, “güneş, ay, yıldız” gibi bir takım gök nesneleriniñ adları töz (temel) sözcükler olarak taplanır (kabūl edilir).

REYHANLI AŞİRETİ BOYBEYİ MURSELOĞLU HAYDAR BEY'İN AFFI VE MARAŞ'A İSKANI Ö

Teşkilatçı bir yapıya sahip olan Maraş Valisi Kalender Paşa, bölgesindeki Türkmen Aşiretlerini kendi aralarında örgütleyerek hem aralarındaki anlaşmazlıkları asgariye indiriyor hem de bölgede kendi gücünü ortaya koyuyordu.